Hæmorider er meget almindelige og kan opstå både som indre- og udvendige hæmorider, eller i nogle tilfælde begge dele.

Det er ikke alle der har smerter, men symptomerne ved både indre- og udvendige hæmorider, er kløe ved endetarmen og blødning eller smerter under og efter toiletbesøg. Hæmorider er udvidede blodkar i og indenfor endetarmsåbningen og de opstår typisk ved forstoppelse, graviditet eller hos personer med stillesiddende arbejde.

Vær opmærksom på at “marisker” fejlagtigt kan forveksles med hæmorider, idet de også sidder i området omkring anus. En marisk er den hud lap der er tilbage efter en tidligere hæmoride og der er sjældent gener fra den. Du kan læse mere om marisker her.

Indre hæmorider

De indre hæmorider opstår indenfor ringmusklen og man kan ikke umiddelbart selv se dem. Man kan dog ofte mærke dem som en lille udposning, hvis man føler efter med en finger et stykke indenfor endetarmsåbningen. Nogle gange kan de føles som en trykkende fornemmelse i endetarmen (også efter afføring), men man kan ikke altid mærke dem ud over den smerte, blod eller kløe de vil forårsage ved afføring.

Udvendige hæmorider

De udvendige hæmorider, også kaldet ydre hæmorider, opstår som udposninger i selve endetarmsåbningen. I nogle tilfælde opstår de lige indenfor endetarmsåbningen og kan skubbes ud af endetarmen ved afføring. Hæmorider som disse bør forsigtigt skubbes indenfor endetarmsåbningen igen, inden du går fra toilettet. At du skubber hæmoriden indenfor endetarmsåbningen igen, gør at det blod der er i den og som kan forårsage smerte, langsomt kan sive ud af den igen. Du skubber hæmoriden tilbage med dine fingre, men det kan være rart og hygiejnisk at benytte handsker og måske vaseline. Husk at vaske hænderne godt bagefter.

Behandling af indre og udvendige hæmorider

Den egen behandling og forebyggelse du selv kan udføre, er den samme til både indre og udvendige hæmorider. Der vil dog være forskel på den behandling du får hos en specialist hvis du bliver henvist efter et besøg ved din egen læge.

Læs mere om behandling af hæmorider i artiklen “middel mod hæmorider“.