Vi anbefaler HemaPro

haemoride behandling

Hæmorider er oftest ufarlige og hæmorider går ofte væk af sig selv indenfor få uger, men der er alligevel flere ting du selv kan gøre for at komme dem til livs og mindske generne fra dem.

Nedenstående råd til egenbehandling, kan med fordel følges for at nedsætte generne og sikre en hurtig heling. Du kan følge de nedenstående råd uanset om du har en indre eller en udvendig hæmoride.

Hold afføringen lind

Det vigtigste er at afføringen holdes lind, så man for så vidt muligt undgår at irritere hæmoriden. Man kan gøre det ved at spise fiberrigt, ved f.eks. at spise masser af frugt og grønt, samt at drikke rigelig vand.

Der findes også forskellige produkter, man kan indtage for at opnå en mere lind afføring. Heriblandt findes ”Intensive colon cleanse”. Intensive colon cleanse er et naturligtmiddel i kapsel form, som tages inden sengetid.

Produktet forhindre forstoppelse og oppustethed og kan lindre forstoppelse og hård mave inden for 12 timer. Du kan læse mere om Intensive colon cleanse her.

Motionér

Sørg for at motionere dagligt så kroppens blodomløb bliver sat i gang og så immunforsvaret bliver styrket. Motionen hjælper også til at fordøjelsessystemet virker bedre, så afføringen undgår at blive hård.

Gå på toilettet når du skal og undgå at presse

Når man har smerter ved afføring, kan man have lyst til at vente med at gå på toilettet, til det er meget nødvendigt.

Ventetiden kan imidlertid gøre afføringen hård, så den kan genere hæmoriden. Så udsæt ikke dine toiletbesøg unormalt, men gå i stedet på toilettet når du har brug for det.

Du skal derudover huske ikke at presse hårdt og længe, men i stedet vente til det kommer af sig selv.

Hold god hygiejne

Sørg for at du er helt ren når du har været på toilettet. Hvis du har mange smerter/gener, kan det være godt og rart at droppe toiletpapiret, for i stedet at benytte en håndbruser til at bruse dig ren og derefter duppe forsigtigt med et håndklæde.

På denne måde generer du ikke hæmoriden unødigt og giver den derfor bedre forudsætninger for at kunne hele. Bagefter kan du bruge en lindrende og bakterie-neutraliserende salve (læs nedenfor).

Håndkøbsmedicin mod hæmorider

Læs om håndkøbsmedicin mod hæmorider i artiklen Håndkøbsmedicin mod hæmorider.

Du skal være opmærksom på at du i nogle tilfælde bør tage kontakt til din egen læge. Dette gælder hvis du er over 40 og får en indre hæmoride, eller hvis hæmoriden ikke forsvinder efter du har prøvet ovenstående.

Behandling hos læge/kirurg

Har man prøvet ovenstående uden at hæmoriden forsvinder, kan det være nødvendigt med hjælp fra lægen.

Lægen vil sandsynligvis starte med at undersøge dig med en finger, for at konstatere om der er tale om en rift eller en hæmoride, og for samtidig at undersøge hvor stor hæmoriden er.

Lægen kan herefter give dig en salve eller stikpiller der kan hjælpe, men kan også henvise dig til et sygehus eller en specialiceret klinik.

Der hvor du er henvist til, kan de også vælge at lave en forundersøgelse, hvor de benytter en kikkertundersøgelse (endoskopi), for at se om hæmoriden skyldes problemer længere oppe i tarmen.

Selve hæmoride behandlingen kan herefter foregå på flere måder, alt efter problemets art og hvor du bliver henvist til.

Ved indre hæmorider kan der blive sat en elastik om hæmoriden, hvorefter den vil falde af af sig selv. Ved ydre/udvendige hæmorider kan der benyttes en laser, som vil skrumpe hæmoriden indefra.

Er hæmoriden stor og generer meget, kan de også vælge at lægge et snit i hæmoriden, så de kan tømme det blod ud, der måtte være i den. Dette letter trykket og vil nedsætte eventuelle smerter.